Portugalska tura

više destinacija, Portugal

već od 1190€

Opis destinacije

Uz Grke, Holanđane i Norvežane, Portugalci se ubrajaju u najpoznatije “male – velike“ narode Evrope čiji je sveukupan doprinos čovečanstvu nemerljiv. Beskrajna i neispitana prostranstva Atlanskog okeana naspram njihovih obala bila su stalni izazov za otkrivanje novih predela i pomeranje granica poznatog sveta. Odvažni moreplovci, uporni istraživači i spretni trgovci stizali su prvi, na svojim karavelama, do udaljenih krajeva zapadne i južne Afrike, Madagaskara, Indije, Brazila, Kine, Indonezije... Upravljali su mnogim narodima na udaljenim i egzotičnim ostrvima i ogromnim teritorijama desetinama puta prostranijim od sopstvene i preneli im hrišćanstvo, kulturu i jezik kojim danas govori preko 230 miliona ljudi. U domovinu su doneli nova znanja i iskustva, izgradili predivne gradove i jedinstvene spomenike velike vrednosti, od kojih su mnogi proglašeni delom svetske kulturne baštine. Srdačni i veoma gostoljubivi, nisu opterećeni slavom i veličinom svojih predaka ali su s pravom ponosni na njih. Danas su kao građani ujedinjene Evrope mnogo više okrenuti budućnosti ali veoma poštuju ličnosti i velika dela sunarodnika nastala u prošlosti širom planete. Takođe, na pravi način i s merom čuvaju svoje običaje i bogatu tradiciju. U svetu najpoznatiji i verovatno najlepši deo te tradicije su jedinstvene pesme uz zvuke gitara - očaravajući fado i čuvena vina “Porto”, “Vino verde”, “Dao” ili “Madera” koja se proizvode vekovima.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Portugal 
PORTUGALSKA TURA 26.05.2024. Polazak: 26. maj 2024. / Povratak: 01. jun 2024. 
7 dana (6 noćenja) - avionom i autobusom 

Cena aranžmana po osobi u evrima
(Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)
Smeštaj
Usluga
26.05.2024. – 01.06.2024.
1/2Doplata za 1/1
Hoteli: 3 i 4*Noćenje sa doručkom1.190€340€
Napomena: Jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem za tri odrasle osobe su na upit.

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom i autobusom na navedenim relacijama, smeštaj u  standardnim dvokrevetnim sobama u hotelu sa 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom (samoposluživanje) u Portu i  4 noćenja sa doručkom (samoposluživanje) u hotelu sa 4* u Lisabonu, panoramsko razgledanje Porta i Lisabona,  Koimbre i Alkobase, usluge licenciranog vodiča na srpskom jeziku koji ide sa grupom iz Beograda, troškovi  organizacije putovanja, avio-takse u trenutku pravljenja putovanja u iznosu od 64,13 evra (EUR 12.00-YR su  nerefundabilne, EUR 0.98-RF, EUR 19.38-RS, EUR 0.22-RS, EUR 4.48-LG, EUR 2.00-J9, EUR 8.93-PT, EUR  16.14-YP su refundabilne). Konačan iznos avio-taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja  avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja. 

U cenu putovanja nije uračunato: fakultativni izleti (koji se plaćaju na destinaciji), gradska boravišna taksa koja  se plaća na recepciji hotela u iznosu od 2 evra po osobi po noći (ukupno 14 evra), napojnice za vozača i lokalnog  vodiča, međunarodno putno zdravstveno osiguranje, lični troškovi. 

FAKULTATIVNI IZLETI:  
Minimum za realizaciju izleta je 15 osoba. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, izlet je moguće  realizovati po korigovanoj ceni. Prijava i uplata navedenih fakultativnih izleta se vrši na licu mesta, u  evrima u efektivi. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, obzirom da su u  organizaciji lokalnih partnera. 
Sintra, Kabo da Roka, Kaškaiš, Eštoril (celodnevni izlet, oko 8 sati): U cenu je uključen transfer autobusom  u pratnji vodiča i ulaznica za Kraljevsku palatu u Sintri (National Royal Palace). Ručak nije uključen u cenu.  Cena izleta: 70 evra 
Obidoš, Batalja, Nazare (celodnevni izlet, oko 9 sati): U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji  vodiča i ulaznica za manastir Batalja. Ručak nije uključen u cenu. Cena izleta: 70 evra Fado veče: U cenu je uključen prevoz, večera i piće, uz zvuke fado muzike. Cena izleta: 70 evra VAŽNE NAPOMENE:  

Putnici su u obavezi da dostave tačna imena i prezimena, onako kako je naznačeno u pasošu, prilikom  pravljenja rezervacije. U protivnom, svaka kasnija promena podleže dodatnoj naplati od strane avio kompanija, a troškove snose sami putnici. O tačnom vremenu leta putnik će biti obavešten po dobijanju  informacije od avio prevoznika, a ne ranije od 48 sati u odnosu na vreme poletanja. Vremena letova su 
podložna promenama. Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju bilo kakvih promena leta od  strane avio-kompanije.  

Porto: Hotel Tryp Porto Centro 3* ili sličan https://www.trypportocentro.com/ Hotel se nalazi u istorijskom centru grada, na 550 metara od stanice metroa Markues i na samo nekoliko  minuta od kulturnih znametitosti Porta i od brojnih restorana koji služe tradicionalnu portugalsku kuhinju.  Sobe su klimatizovane sa satelitskom televizijom, mini barom, sefom i sopstvenim kupatilom sa fenom za  kosu. Besplatan WiFi je dostupan u celom objektu. Doručak je na bazi švedskog stola. 

Lisabon: Masa Hotel Campo Grande 4* ili sličan https://www.masahotels-lisboncollection.com/ Hotel je udaljem oko 3km od aerodroma i oko 4km od centra grada. Nalazi se u delu grada Campo Grande.  Stanica metroa Entre Campos nalazi se na samo nekoliko minuta hoda (žuta linija metroa koja vodi do  centra). Sve sobe su klimatizovane i imaju telefon, TV sa satelitskim kanalima, telefon, aparat za pripremu  kafe/čaja, besplatan Wi-Fi i sopstveno kupatilo sa fenom. Hotel ima bar i restoran. Doručak je na bazi  švedskog stola. 
1. dan (26.05.2024.) BEOGRAD – PORTO 
Čekiranje putnika na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" u 12:30 časova. Poletanje za Porto u 13:50  (Let JU 568). Sletanje u Porto u 16:35 časova. Po obavljanju pasoških i carinskih formalnosti odlazak na  panoramsko razgledanje glavnog grada severnog dela zemlje i jednog od najstarijih na Iberijskom  poluostrvu, po kome je Portugal dobio ime. Vožnja glavnim gradskim bulevarima, panorama Katedrale iz  XII i XIII veka i obližnje 75 metara visoke Klerigoš kule, Trg Umberta Delgada, panorama železničke stanice  ''Sao Bento'' sagrađene u stilu francuske renesanse. Panorama Berze podignute na mestu nekadašnjeg  manastira posvećenog svetom Francisku. Šetnja Ribeirom, istorijskom četvrti na obali reke Douro, koja  se, zahvaljujući živopisnoj arhitekturi, nalazi na listi svetske kulturne baštine Transfer do hotela. Smeštaj.  Noćenje 

2. dan (27.05.2024.) PORTO 
Doručak. Slobodno vreme za individualna razgledanja ili za fakultativni izlet za Gimaraeš i Bragu. Noćenje.
Gimaraeš je kolevka portugalske nacije i prva prestonica kraljevstva proglašenog 1143 godine. Šetnja  dobro očuvanim srednjovekovnim centrom grada i obilazak Palate vojvoda od Braganse. Nastavak izleta  do Brage, najvažnijeg centra barokne umetnosti u Portugalu; poseta prelepoj katedrali započetoj u XII  veku, panoramska vožnja kroz grad a potom odlazak na brdo iznad Brage, do svetilišta Bom Žezus, odakle  se pruža predivan pogled na grad osnovan u vreme Rimskog carstva, nazvan “portugalski Rim”. Povratak  u Porto 

3. dan (28.05.2024.) PORTO – KOIMBRA – ALKOBASA – LISABON (oko 400 km) 
Doručak. Vožnja do Koimbre, jednog od najstarijih univerzitetskih gradova u Evropi i prestonog grada  portugalskih kraljeva ukotvljenog na obalama reke Mondego. Panorama starog i novog grada i šetnja  istorijskim centrom. Vožnja do Alkobase i obilazak Crkve Santa Marija de Alkobasa iz XII veka (takođe pod  zaštitom UNESCO). Polazak za Lisabon. Po dolasku transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje. 

4. dan (29.05.2024.) LISABON  
Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje grada autobusom: vožnja kroz glavne gradske avenije,  panoramsko razgledanje trgova Markiza de Pombala, Rosio i Restauradores. Izlaz na reku Težo u zoni Trga  Komersio, dolazak do kvarta Alfame. Nastavak razgledanja pešice. Sledi panorama kule Belem, spomenika  Navigatorima i Manastira Svetog Žeronima, remek dela manuelinske arhitekture. Slobodno posle podne.  Uveče, fakultativni odlazak u restoran na fado veče, gde se može uživati u autentičnoj muzici Portugala.  Noćenje. 

6. dan (30.05.2024.) LISABON 
Doručak. Slobodno vreme za individualna razgledanja ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet za Sintru,  Kabo da Roka, Kaškaiš i Eštoril. Povratak u hotel. Noćenje. 
Sintra je elegantni gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu  mikro-klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910.  godine. Šetnja gradom i obilazak Kraljevske palate u kojoj se nalaze bogato ukrašene odaje u kojima se  još uvek mogu videti originalni mavarski duborezi i gde se čuvaju neki od najlepših primeraka azuležosa.  Nacionalna palata u Sintri je 1995. godine uvrštena u UNESCO listu svetske kulturne baštine. Vožnja do  Kabo da Roka, najzapadnije tačke kontinentalnog dela Evrope koji predstavlja jednu od nezaobilaznih  turističkih atrakcija pri obilasku Portugala. Uživanje u pogledu na Atlantik kome nema kraja. Nastavak  puta ka Kaškaišu, nekada starom ribarskom naselju, a sada turističkom mestu koje je šetalište, spojeno sa  Eštorilom. Ovo mondensko letovalište zbog velikog broja kazina poredi se sa Monte Karlom. 

7.dan (31.05.2024.) LISABON 
Doručak. Slobodno vreme za individualna razgledanja ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet za Batalju,  Nazare i Obidoš. Povratak u hotel. Noćenje. 
Dolazak u Batalju i obilazak kompleksa crkve i manastira Svete Marije Pobednice, svuda poznat pod  imenom "Batalja", jedno od 7 čuda Portugala i pod zaštitom UNESCO od 1983. godine. Nastao je u XIV  veku nakon što je kralj Joao I izvojevao pobedu nad Kastiljancima i tako održao nezavisnost zemlje.  Nekoliko kraljeva nakon njega nastavlja izgradnju sve do početka XVI veka, ostavljajući za sobom pečat  portugalske gotike i jedinstvene ukrase manuelinskog stila, pretvarajući tako kamen u neobičnu čipku  kojoj se divimo i dan danas. Nakon toga odlazi se do Nazarea, poznatog letovališta na obali Atlantskog  okeana, sa dugačkom peščanom plažom gde je predviđena pauza za ručak i šetnju. Nastavak vožnje do  Obidoša, drevnog gradića izuzetnog šarma koji je pod zaštitom Unesco, tako da svoj izgled nije menjao  skoro čitav vek. Njegove uske krivudave uličice popločane kamenom i ukrašene zelenilom i cvećem odišu  romantikom, arhitektura pleni lepotom i jedostavnošću, a diskretna srdačnost lokalnog stanovništva je  zaista nesvakidašnja. 

8. dan (01.06.2024.) LISABON – BEOGRAD 
Doručak. Slobodan dan za individualna razgledanja. Transfer na aerodrom. Poletanje za Beograd u 23:20  (let JU 565). Sletanje u Beograd u 04:10 časova (narednog dana 02.06.2024).
- Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije,  na dan uplate.  
 
- Uplata akontacije od najmanje 25% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, 45 dana pred put ukupno  50%, a ostatak najkasnije 30 dana pre polaska na put. 

- gotovinski 

- čekovima građana do 6 mesečnih rata. 

- platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina). 


BB

Organizator putovanja je turistička agencija Big Blue, broj licence OTP 121/2021 kategorija licence A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Big Blue. OUP

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera. Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom, koji su sastavni deo ugovora o putovanju i dostupni su Vam u našoj agenciji. Ažuriranje sajta se obavlja u skladu sa mogućnostima.