Velika turska avantura

više destinacija, Turska

već od 399€

Opis destinacije

Vodimo vas u obilazak jugoistočne Turske, destinacije poznate i kao nekadašnja Mesopotamija, kolevka civilizacije. Oblast zaslužna za nastanak prvih svetskih gradova, pisama, religije, astronomije. Gde nas dočekuju velikodušni domaćini, jedinstvena kultura, običaji i znamenitosti frapantne istorije. Gde ćete biti očarani prizorima koji odolevaju milenijumima. Velčanstveni Istanbul, grad na dva kontinenta. Kapadokija, kolevka hrišćanstva. Čudesni Mardin, poznat kao “turski Fes”. Ankara, prestonica Turske i Bursa, nekadašnja prestonica Osmanskog carstva, grad star 8500 godina.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
VELIKA TURSKA AVANTURA
ISTANBUL - KAPADOKIJA - MARDIN - ANKARA - BURSA + krstarenje EUFRATOM
+ izleti najveće znamenitosti Istanbula, severni deo Kapadokije, južni deo Kapadokije, najveće znamenitosti
Mardina + let balonom

Cena:
459 EUR po osobi
Cena sa popustom:
399 EUR po osobi

Polasci:
23. septembar 2022.
07. oktobar 2022.

Trajanje:
13 dana

U cenu je UKLJUČENO:
- Prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu (visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)
- 1 noćenje u hotelu KECIK *** ili sličnom Istanbulu u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
- 2 noćenja u hotelu TASSARAY *** ili sličnom u Urgupu (Kapadokiji) u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
- 2 noćenja u tradicionalnom hotelu ARTUKLU KERVANSARAY ili sličnom u Mardinu u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
- 1 noćenje u hotelu MALTEPE 2000 *** ili sličnom u Ankari u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
- 1 noćenje u hotelu LION CITY *** ili sličnom u Bursi u 1/2 i 1/3 sobama (singl, francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
- Obilasci prema programu putovanja
- Krstarenje Eufratom
- Panoramsko razgledanje Istanbula
- Panoramsko razgledanje Ankare
- Troškovi organizacije i vođenja aranžmana
- Lokalni vodiči u Ankari i Bursi
- Usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

U cenu NIJE UKLJUČENO:
- Fakultativni izleti
- Osiguranje od otkaza putovanja, međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa doplatom za COVID-19
- Individualni troškovi putnika

FAKULTATIVNI IZLETI:
1. Najveće znamenitosti Istanbula u pratnji lokalnog vodiča na srpskom jeziku - 30 EUR
2. Severni deo Kapadokije sa uključenim ulaznicama i ručkom u pratnji lokalnog vodiča - 50 EUR
3. Južni deo Kapadokije sa uključenim ulaznicama i ručkom u pratnji lokalnog vodiča - 50 EUR
4. Najveće znamenitosti Mardina i poseta arheološkog nalazišta Dara sa uključenim ulaznicama u pratnji lokalnog vodiča - 35 EUR
5. Let balonom iznad Kapadokije sa uključenim transferom - od 110 do 200 EUR

Cene fakultativnog izleta vožnja balonom iznad Kapadokije podložna je promeni i zavisi od broja prijavljenih putnika. Obavezna je prijava za izlet let balonom iznad Kapadokije u prostorijama agencije, po prijavi za putovanje, kako bismo Vam obezbedili mesto u balonu i dobili konačnu cenu izleta.
DAN 1 - Polazak iz Beograda u popodnevnim časovima. Dnevna i noćna vožnja kroz Srbiju i Bugarsku.

DAN 2 - Po dolasku u Istanbul, započinjemo panoramsko razgledanje grada: Bosforski most, Taksim, Zlatni rog, vožnja pored Bosfora, Palata Dolmabahče. Odlazimo da se smestimo u hotel. Nakon što se odmorimo od puta i osvežimo krećemo u šetnju kako bismo se upoznali kvartom u kojem smo smešteni, gde se nalazi veliki broj restorana, kafića, prodavnica, butika, suvenirnica, tržnih centara. Odlazak do Kapali čaršije. Slobodan ostatak dana za individualne aktivnosti. Noćenje.

DAN 3 - Doručak. Pakujemo stvari u autobus i krećemo u fakultativni obilazak najvećih znamenitosti Istanbula. Odlazimo do Vaseljenske patrijaršije i urbanog kvarta Balat. Posetićemo crkvu Svetog Đorđa, sedište Vaseljenske patrijaršije i čuti priču o njenoj istoriji, značaju, uticaju, ali i relikvijama. Nakon obilaska patrijaršije, odlazimo do kvarta Balat, sve popularnijeg dela Istanbula sa živopisnim ulicama, prelepim vidikovcima i zanimljivim radnjama i kafeima. Slobodno vreme za fotografisanje i osveženje. Nastavljamo obilazak i dolazimo do Platoa Topkapi. Posetićemo Hipodrom, Plavu džamiju, Aju Sofiju, Kapali čaršiju. Slobodno vreme do polaska za Kapadokiju u večernjim časovima. Noćnja vožnja kroz centalnu Tursku.

DAN 4 - Na putu do Urgupa, napravićemo pauzu na najvećem slanom jezeru Turske u jutarnjim časovima. Slobodno vreme za doručak u restoranu sa pogledom na jezero. Pravimo spektakularne fotografije dok posmatramo izlazak sunca. Po dolasku u Urgup, krećemo u šetnju kako bismo se upoznali sa ovim najmodernijim turističkim centrom Kapadokije. Uživamo u pogledu na pećine, vilinske dimnjake i druge prirodne lepote ovog kraja. Pijemo tradicionalni turski čaj, jedemo kebab i ratluke. Odlazimo da se smestimo u hotel. Slobodno vreme za šoping i individualne aktivnosti. Noćenje.

DAN 5 - U ranim jutarnjim časovima, pre doručka, odlazimo na fakultativni izlet let balonom. Jedno od najlepših doživljaja, jeste upravo vožnja balonom iznad Kapadokije. Na stotine šarenih balona, prekrije nebo iznad ove mistične oblasti. Uživamo u prizorima na fantastične reljefne formacije, koji oduzimaju dah. Dobra fotografija čuva trenutke od zaborava. Nakon uspešnog leta, dobićemo sertifikat i nazdraviti čašom šampanjca za još jedno novo, nezaboravno iskustvo. Povratak u hotel i doručak. Krećemo na drugi fakultativni izlet severni deo Kapadokije. Ovaj izlet osmišljen je kako bi vam dočarao sve lepote i znamenitosti ove jedinstvene regije. Posetićemo selo Uchisar i istoimeno utvrđenje sa ogromnim kamenim formacijama, odakle se pruža nestvaran na Kapadokiju i planinu Erciyes u daljini. Zatim odlazimo do muzeja na otvorenom Goreme - kompleks preko deset srednjovekovnih oslikanih pećinskih crkava, koje su isklesali pravoslavni monasi. Nastavljamo do "doline ljubavi" poznatu po spektakularnim vilinskim dimnjacima. Put nas vodi dalje, do grada Avanos, prestonici zemljane keramike. Nakon pauze za ručak, proći ćemo i kroz mesta Pasbag "dolina monaha" i Devrent "ružičasta dolina" poznata po mnoštvu stena životinjskog oblika. Neki od najčešće viđenih oblika uključuju kamile, zmije, delfine. Povratak u hotel. Slobodno veče. Noćenje.

DAN 6 - Nakon doručka, pakujemo stvari i napuštamo sobe. Krećemo na fakultativni izlet južni deo Kapadokije. Prvo odredište biće vidikovac sa kojeg se pruža najlepši pogled na Goreme, gde ćemo napraviti nestvarne fotografije. Zatim odlazimo do podzemnog grada Kajmakli, koji se smatra najstarjim podzemnim gradom regije. Na ovom mestu su ljudi živeli unutar stena još od doba paleolita. Nakon pauze za ručak, posetićemo Iaprakhisara, gde je snimljeno nekoliko kultnih scena iz filmova "Ratovi zvezda", na mestu na kojem ćete se osećati kao da ste na drugoj planeti. Sledeći lokalitet je manastir Selime i crkva, najveća grčka pravoslavna crkva u ovom delu Turske, sa šarmantnim kamenim zgradama. Po povratku u centralnu Kapadokiju, posetićemo dolinu golubova u mestu Uchhisaru, još jedno sjajno mesto za pravljenje divnih fotografija. Na kraju, obići ćemo zanatski bazar i upoznati se sa zanatlijama i umetnicima koji se bave proizvodnjom tradicionalnih rukotvorina. Slobodno vreme do polaska za Mardin u večernjim časovima. Noćna vožnja.

DAN 7 - Odmah po dolasku u Mardin, krećemo u šetnju starim gradom. Kupujemo slatkiše, ratluk na metar, vino, srebro i ručno pravljene sapune. Pravimo fantastične fotografije. Odlazimo da se smestimo u hotel. Slobodan dan za uživanje u jednom od najstarijih gradova Mesopotamije. Noćenje.

DAN 8 - Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet najveće znamenitosti Mardina. Odlazimo do arheološkog nalazišta Dara, koje se nalazi nedaleko od granice sa Sirijom. Obilazimo ostatke nekadašnjeg antičkog grada, starog preko 2300 godina i predstavlja jedno od najipresivnijih lokaliteta ovog dela Turske. Put nas vodi dalje, do manastira Deyrul Zafaran iz V veka, koji je jedan od najvažnijih sirijskih manastira na svetu. Pre povratka u Mardin, napravićemo pauzu za fotografisanje na vidikovcu iznad grada, odakle se pruža nestvaran pogled. Po dolasku u Mardin, pravimo pauzu za ručak, nakon čega nastavljamo razgledanje i obilazimo glavni gradski trg, Veliku džamiju i Kasimia medresu. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 9 - Nakon doručka, pakujemo stvari u autobus. Slobodan dan za uživanje, kupovinu ili posetu nekom od muzeja. Polazak za Ankaru oko podne. Usput ćemo napraviti pauzu u okrugu Halfeti. Ovo zanimljivo poljoprivredno i ribarsko mesto smešteno na obali reke Eufrat, mami posetioce željne egzotike, ljubitelje istorije i romantike koji ovde dolaze da vide neobično cveće, jedinstveno u svetu - crne ruže koje rastu u jesen i proleće. Svakako najveća znamenitost Halfeti okruga je ona koja je potopljena. Iz reke vidi se minaret nekadašnje džamije. Odlazimo na krstarenje Eufratom i uživamo u nesvakidašnjim predelima koji nas okružuju. Nakon krstarenja, sledi slobodno vreme za večeru. Polazak za Ankaru. Noćna vožnja.

DAN 10 - Po dolasku u Ankaru proći ćemo pored telekomunikacionog tornja Atakule, koji predstavlja jedan od simbola grada i pored zgrade parlamenta. Posetićemo Antikabir - mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne Turske, kao i Kocatepe - najveću džamiju prestonice, koja u isto vreme može da prihvati 24.000 vernika. Odlazimo da se smestimo u hotel i nakon pauze za odmor, prošetaćemo gradskim parkom Guven i doći do Trga slobode Kilzilay. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, gde predlažemo da posetite tvrđavu koja se nalazi na uzvišenju i odakle možete da osmotrite gotovo čitavu prestonicu. Noćenje.

DAN 11 - Doručak. Slobodno vreme do polaska za Bursu. Po dolasku u Bursu obilazimo Zelenu džamiju i Zeleni mauzolej gde se nalazi grobnica petog osmanskog sultana Mehmeda I. Odlazimo da se smestimo u hotel. Slobodno veče. Noćenje.

DAN 12 - Doručak. Pakujemo stvari u autobus i napuštamo hotel. Krećemo u pešačko razgledanje prve prestonice Otomanskog carstva i četvrtog najvećeg grada Turske. Obilazimo Veliku džamiju sa 20 kupola, jedan od najlepših primera osmanske arhitekture, kao i Koza Han i Kapali čaršiju. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i kupovinu. Predlažemo vožnju žičarom do planine Uludak. Polazak za Beograd u popodnevnim časovima. Dnevna i noćna vožnja kroz Tursku i Bugarsku.

DAN 13 - Dolazak u Beograd u prepodnevnim časovima.
Sve uplate se vrše u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

- Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja.
- Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 30 dana pred početak putovanja.
- GOTOVINOM
- ČEKOVIMA - Avans 20 % a ostatak na šest mesečnih rata bez kamate od datuma prijave za aranžman. Čekovi se deponuju odmah prilikom prijave za aranžman.
- PLATNIM KARTICAMA: VISA, DINA, MASTER, MAESTRO

TRTP

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama